START

Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day – SID) – „Zajedno za bolji internet” 

Uputstvo za djecu:
Zajedno za bolji internet!
Djeco, pridružite nam se i osvojite vrijedne nagrade!
Šta trebam uraditi?

 • Posjetiti web stranicu Centra za sigurni internet u Bosni i Hercegovini sigurnodijete.ba i upoznati se sa sigurnim korištenjem interneta;
 • Dana 09. februar/veljača 2021. godine od 09:00 – 19:00 sati posjetiti web stranicu sigurnodijete.ba i registrirati se za kviz;
 • Zabilježiti svoj jednistveni kod pristupa kvizu;
 • Riješiti kviz pitanja o sigurnom korištenju interneta;
 • Osvojiti jednu od vrijednih nagrada!

FOMO – Strah od propuštanja informacija

Vrijeme kada tinejdžeri skoro sve svoje slobodne trenutke provode uz pametne telefone donosi sa sobom niz nepovoljnih utjecaja na tu mladu generaciju. Neograničavajući ih i dopuštajući im da previše vremena provode u online svijetu, stvaramo generaciju sa stanjem zvanim Strah od propuštanja ili FOMO.

Sam naziv FOMO je akronim engleskih riječi fear of missing out, koji se prevodi kao “strah od propuštanja”. Ovaj fenomen, iako je poznati već od 1996. godine, u posljednje vrijeme postaje sve više korišten u stručnoj literaturi naglašavajući posebno njegovu vezanost za društvene mreže. Samim time, fenomen dobiva na značaju posebno kada počinje masovnija upotreba društvenih mreža, a odnosi se na stalno provjeravanje notifikacija i dešavanja na društvenim mrežama i drugim aplikacijima kako dijete ne bi propustilo nešto što su tu plasira.

Kako se oni osjećaju i šta je to zapravo?

FOMO ustvari predstavlja nelagodan i često zamorni osjećaj koji je izazavan mišlju da propuštate nešto zanimljivije, uzbudljivije ili čak bolje od onoga što trenutno radite. Ovom osjećaju se ni stariji ne mogu oduprijeti mada zbog ubrzanog života i velikog broja obaveza, oni često i nemaju toliko vremena kao mladi te „ne stižu“ da provode toliko vremena online. Sve ono što se dešava u online svijetu, ono što pratimo šta prijatelji rade, kako se ponašaju, gdje putuju i to objavljuju na Instagramu ili Snapchatu ili nekoj drugoj platformi, može kod njih izazvati osjećaj tuge, samoće ili, u krajnjem slučaju, čak i depresije.

Kako uočiti FOMO kod naše djece i koje znakove pratiti?

Stalno provjeravaju notifikacija na društvenim mrežama i u trenucima kada im je zanimljivo u “realnom svijetu”;

 • Stalno prate kako drugi reaguju na njihov post;
 • Dostupni su 24 sata u danu;
 • Dokumentuju sve svoje aktivnosti na društvenim mrežama;
 • Stalno osjećaju da trebaju nešto novo, neki bolji život;
 • Osjećaju tugu nakon boravka na društvenim mrežama;
 • Nezadovoljnji su svojim životom;
 • Društvene mreže im igraju presudnu ulogu u donošenju životnih odluka ili odluka finansijske prirode (kupovina);

Šta možemo učiniti da bismo spriječili FOMO?

Prije svega, razgovarajte sa svojim djetetom i pokušajte ga potaknuti da za vrijeme nastave i za vrijeme druženja sa porodicom i prijateljima, isključi mobilni telefon. Vaše dijete treba da ima priliku za druženjem i stvaranjem prijateljstava u stvarnom svijetu. Pokažite mu da može kvalitetno provoditi vrijeme i da može biti dio neke grupe u kojoj će se povezati sa svojim vršnjacima.

Trebamo biti svjesni da društveni mediji ne idu nigdje te da se njihov broj povećava i mijenja oblike i namjene. Društveni mediji mogu biti od velike pomoći za određene stvari ukoliko ih znamo pametno koristiti. Pomozimo djeci da nauče da koriste društvene medije na pravi način i naučimo ih da kao i kod većine stvari na ovom svijetu, umjerenost i ravnoteža su ključni.


28. februara 2019. godine je u prostorijama naše škole održana svečana priredba u povodu obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Obilježavanje ovog velikog državnog praznika je upriličeno u prelijepoj atmosferi.
Učenici raznih sekcija zajedno sa nastavnicima, poklonili su domovini najljepši dar. Pjesmom, stihovima, plesom, muzikom, obiljezili smo naš državni praznik
Našim učenicima, njihovim roditeljima, uposlenicima škole i svim državljanima Bosne i Hercegovine želimo sretan Dan nezavisnosti!

ZLATNA MEDALJA ZA NAŠU ŠKOLU NA BALKANSKOM SAJMU INOVACIJA

Na međunarodnoj izložbi inovacija, patenata, industrijskog dizajna, novih tehnologija i proizvoda MAKINOVA i EKONOVA 2019.u Skoplju od 8 .do 10. novembra učestvovali su najbolji predstavnici državnih takmičenja iz Makedonije, Bugarske, Slovenije, BiH, Crne Gore i Srbije. U konkurenciji osnovnih škola u obje discipline dodijeljeno su po tri medalje. Belmin Tukić učenik OŠ Pazar za koju je dobio pravo učešća na bazi izvrsnih rezultata sa Drżavne Smotre naučno tehničkog stvaralaštva mladih BiH u Bugojnu ove godine, a sada učenik prvog razreda Elektrotehničke škole je u disciplini EKONOVA osvojio prvo mjesto i zlatnu medalju gdje je predstavio inovaciju za efikasno korištenje sunčeve energije Arduino solarni pratioc, pod mentorstvom prof. Damira Spahića.

Čestitamo  Belminu Tukiću i njegovom mentoru Damiru Spahiću!